eTicketing i Vozne Karte

Osnove prodaju karata

Osnova svake prodaje karata je tarifni model - bilo da se radi o papirnatim ili e-kartama. Sve tarife koje su dopuštene na automatima za prodaju karata pohranjene su u ATRON-ovom back-end sustavu. Pritom se svaka pojedinačna tarifa može postaviti prema određenim pravilima. Na primjer, za svaki se prodajni uređaj mogu sastaviti posebni prodajni asortimani i definirati prikladni operativni postupci. Za prodajne se asortimane može odrediti vremenska i prostorna valjanost i još mnogo toga.

Osim uvoza tarifa, ATRON nudi i mogućnost unosa tarifa izravno u pozadinski sustav ATRON pomoću urednika za tarife. Podržani su svi uobičajeni tarifni modeli (fiksne tarife, tarife za relacije, posebne složene tarife) ili se mogu brzo staviti na raspolaganje.

Za izradu papirnatih karata ATRON nudi grafički program WYSIWYG za jednostavno dizajniranje izgleda. U tom se programu tekstovi mogu uređivati, pozicionirati te se može prilagoditi veličina različitih fontova. Slike i logotipi se uvoze te se mogu slobodno rotirati i pozicionirati.

Osim klasične prodaje papirnatih karata, ATRON podržava i razne standarde za e-karte poput VDV-KA, RKF i Nortic HB206

E-ticketing prema standardu VDV KA

ATRON je od samog početka pratio uvođenje jedinstvenog njemačkog standarda za e-ticketing i implementirao rješenja - kao certificirani dobavljač ATRON isporučuje sve potrebne komponente:

  • sustav pružatelja usluga (DL-S) za provjeru i blokiranje ovlaštenja za vožnju (e-karte)
  • sustav partnerskog ugovora s klijentima (KVPS) za izdavanje ovlaštenja za vožnju
  • DL terminali za kontrolu i trenutno izvršenje naloga za blokiranje ili poduzimanje neke radnje
  • KVP terminali za izdavanje karata, i u slučaju prometa na zahtjev
  • sustavi za upravljanje korisnicima i pretplatama
  • prilagođena backend rješenja za nesmetanu razmjenu podataka sa svim relevantnim sudionicima u ION-u (interoperabilni sustav). Preuzimanje certifikata (PDF)

Virtualne karte, account based ticketing i token ticketing:

Virtualni ticketing znači da se ovlaštenja za vožnju i karte više ne pohranjuju na korisničkim medijima, već u odgovarajućem back-end sustavu. Putnik se identificira s pomoću prikladnog korisničkog medija (tokena), koji ne mora nužno izdati prijevoznička tvrtka / udruženje. ATRON nudi na ovom području rješenje koje čak može koristiti i čip kartice izdane od druge tvrtke kao što su ski pass, studentske iskaznice te debitne i kreditne kartice.